9 Aralık 2016 Cuma

TÜRK SİLAHLI KUVVETLERİNİ GÜÇLENDİRME VAKFI


1964 yılında yaşanan Kıbrıs bunalımı esnasında bazı müttefik ülkeler tarafından, kendilerinden alınan savunma teçhizatının Türkiye’nin ulusal çıkarları doğrultusunda kullanılması konusunda engeller çıkarılmıştır. Bu durum, savunma gereksinimlerinin karşılanması konusunda müttefik dahi olsa diğer ülkelere bağımlı hale gelinmesinin sakıncalarını ve savunma gereksinimlerinin yerli imkânlarla karşılanmasının önemini kuşkuya yer bırakmayacak bir şekilde gözler önüne sermiş, kendi kendine yeterli bir savunma sanayi altyapısının tesis edilmesine yönelik politikaların temelini oluşturmuştur. 1965 yılında kurulan “Türk Donanma Cemiyeti”, özellikle çıkarma gemilerinin yapımına yönelik olarak “Kendi Gemini Kendin Yap” kampanyası çalışmalarını yönlendirmiştir. Benzer biçimde “Türk Hava Kuvvetlerini Güçlendirme Vakfı” da 1970’de ulusal havacılık sanayimizi geliştirmek amacıyla kurulmuştur.

1974 Kıbrıs Barış Harekâtı sonrasında Türkiye, kendisine uygulanan silah ambargosu ile karşı karşıya kalmış ve bunun olumsuz etkilerinin azaltılması maksadıyla modern ulusal savunma sanayinin ilk adımları da bu dönemde atılmıştır. Aynı yıl “Türk Kara Kuvvetlerini Güçlendirme Vakfı” kurulmuştur. O günlerde kamuoyunda oluşan büyük coşku, kurulan Kara, Deniz ve Hava Kuvvetlerini Güçlendirme Vakıflarına halkımızın önemli ölçüde bağış yapmasına ve onaylanan yasalarla bu vakıfların özel gelirler sağlamalarına yol açmıştır.

Türkiye’nin savunma sanayinde dışa bağımlılığını azaltmak amacıyla; Türk Uçak Sanayi Anonim Ortaklığı (TUSAŞ), 1973 yılında Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı bünyesinde kurulmuş, kısa sürede söz konusu Vakıflar tarafından ASELSAN (1975), İŞBİR (1978), ASPİLSAN (1981), HAVELSAN (1982) gibi şirketler kurularak savunma sanayinde yatırımlar gerçekleştirilmiştir.

Bu dönemde Yüce Milletimizin bağışları ile Türk Silahlı Kuvvetlerinin savunma sistem ve ürünlerini modern teknolojiye dayalı olarak geliştirmek için kurulan Kara, Deniz ve Hava Kuvvetlerini Güçlendirme Vakıfları, 17 Haziran 1987 tarihinde 3388 Sayılı Yasayla birleştirilerek Türk Silahlı Kuvvetlerini Güçlendirme Vakfı kurulmuş ve 26 Eylül 1987 tarihinde faaliyete başlamıştır.

TSK Güçlendirme Vakfı  önce TUSAŞ binasında çalışmalarını sürdürmüş daha sonra 1997 yılında yeni bir bina inşa edilerek bu binaya taşınmıştır. 26 Eylül 1997 tarihinden itibaren, Ankara Paris Caddesinde bulunan Vakıf Genel Müdürlüğü binasında hizmetlerine devam etmektedir.

TSK Güçlendirme Vakfı, kuruluşundan bugüne kadar ulusal savunma sanayi alanında stratejik yatırımlar gerçekleştirmiş ve gerçekleştirmeye devam etmektedir. Vakıf, söz konusu yatırımlarını etkin bir şekilde yöneterek, her biri dünyada ve ulusal alanda söz sahibi, hem yerli hem de milli şirketler konumuna ulaştırmıştır. Bugün itibariyle;

– ASELSAN, özgün ürünleri ile bir elektronik devi haline gelmiş,
– TUSAŞ, Türkiye’de havacılık, uydu ve uzay alanının öncüsü konumuna ulaşmış,
– ROKETSAN, Türkiye’de roket-füze sistemlerinin tek tasarım ve üreticisi olmuş,
– HAVELSAN Türkiye’nin yazılım, bilişim ve sistem entegrasyon lideri haline gelmiş,
– İŞBİR, önemli savunma ve kamu projelerine jeneratör ve alternatör temin eder bir konuma ulaşmış,
– ASPİLSAN önemli savunma sanayi sistemleri için özgün pil ve batarya bloğu ürünleri geliştirme yeteneği kazanmıştır.

Kaynak:www.tskgv.org.tr

19 Kasım 2016 Cumartesi

TÜRK HAVA YOLLARI AKADEMİ EĞİTİM UÇAĞI CESSNA 510 CİTATİON MUSTANG

2010 YILINDAN GÜNÜMÜZE CESSNA 510 CİTATİON MUSTANG; ŞU ANDA FİLODA  TOPLAM 2 ADET MEVCUT

İmalat Yeri: Amerika Birleşik Devletleri
İmalatçı: Cessna
Yolcu Kapasitesi: 4
Kanat Açıklığı: 13.16 m
Kanat Alanı:16,2 m2
Gövde Uzunluğu: 12,37 m
Yerden Yüksekliği: 4,09 m
Azami Menzil: 2161 km
Azami Uçuş Süratı: 630 km/h          
Azami Uçuş Yüksekliği:12500 m
Boş Ağırlık: 2540 kg
Azami Kalkış Ağırlığı: 3930 kg
Motor: 2 × Pratt & Whitney Canada PW615F turbofans, her biri 1460 lb thrust (6.49 kN) 

TÜRK HAVA YOLLARI AKADEMİ EĞİTİM UÇAĞI DİAMOND DA-42 TWİN STAR

2007 YILINDAN GÜNÜMÜZE DİAMOND DA-42 TWİN STAR ŞU ANDA FİLODA  TOPLAM 2 ADET MEVCUT

İmalat Yeri: Austria
İmalatçı: Diamond Aircraft Industries
Yolcu Kapasitesi: 3
Kanat Açıklığı: 13,42 m
Kanat Alanı:16,29 m2
Gövde Uzunluğu: 8,56 m
Yerden Yüksekliği: 2,49 m
Azami Menzil: 1693
Azami Uçuş Süratı: 356 km/h          
Azami Uçuş Yüksekliği: 5486 m
Boş Ağırlık: 1251 kg
Azami Kalkış Ağırlığı: 1700 kg
Motor: 2 × Austro turbocharged diesel engine, her biri 168 hp 

TÜRK HAVA YOLLARI AKADEMİ EĞİTİM UÇAĞI CESSNA 172S SKYHAWK SP


2006 YILINDAN GÜNÜMÜZE CESSNA 172S SKYHAWK SP; ŞU ANDA FİLODA  TOPLAM 10 ADET MEVCUT 

İmalat Yeri: Amerika Birleşik Devletleri
İmalatçı: Cessna
Yolcu Kapasitesi: 3
Kanat Açıklığı: 11.0 m
Kanat Alanı:16,2 m2
Gövde Uzunluğu: 8,28 m
Yerden Yüksekliği: 2,72 m
Azami Menzil: 1289 km
Azami Uçuş Süratı: 226 km/h          
Azami Uçuş Yüksekliği:4100 m
Boş Ağırlık: 767 kg
Azami Kalkış Ağırlığı: 1111 kg
Motor: 1 × Lycoming IO-360-L2A 4 silindir, 160 hp (120 kW)


2 Kasım 2016 Çarşamba

DÜNYANIN İLK SİYAHİ PİLOTU AHMET ALİ ÇELİKTEN


Dünyanın İlk Siyahi Pilotu Unvanı;  1883 Aydın doğumlu Ahmet Ali Çelikten’e aittir. Aydın’a Nijerya’dan göçmüş bir aileden geldiği için siyah tenlidir. Dünyanın büyük bir kısmında siyah tenli insanlara karşı engelleme ve düşmanlık söz konusu iken Ahmet Ali Çelikten 1904 yılında başladığı Bahriyenin Haddehane Mektebinden 1908 yılında asteğmen olarak mezun olarak, 25 Haziran 1914 tarihinde  açılan Bahri Tayyare Mektebi (Deniz Tayyare Mektebi) girerek askeri eğitime başladı ve Ayestefenos Uçuş Okulundan bahriyeli pilot olarak mezun olarak,  Çanakkale ve Kurtuluş Savaşlarında önemli yararlıklar gösterdi.

Ahmet Ali Çelikten albay rütbesinde iken 1949 yılında emekli oldu ve 1969 yılında hayatını kaybetti.

1 Ekim 2016 Cumartesi

HAVACILIKTA YARDIMLAŞMA

 
1970 li yılların ikinci yarısı, Kıbrıs krizinden ve uzun bir aradan sonra İzmir-Atina arası ilk uçuşlardan birinde görevliyim. Her hafta Salı günleri TK-853/854 sefer numarası ile yapılan bu uçuş genelde McDonnell Douglas DC-9 ile gerçekleştiriliyordu ve uçağımız yine McDonnell Douglas DC-9 idi.

Bizi PIA  Pakistan International Airlines B-707 sinin yanına park ettirdiler ve dip dibe iki park noktasındayız. O günlerde ve halen bugünde Pakistan’a ve Pakistanlılara karşı sonsuz bir sevgim ve sempatim bulunmasına rağmen yan yana park ettirilmemizden tedirgin oldum. Dünyanın genelinde olduğu gibi Atina’da da henüz köprü ve dolayısıyla pushback yok, uçaklar park noktalarından kendi motor güçleri ile ayrılarak piste çıkıyorlardı. Endişem bizden önce gelen PIA B-707uçağı giderken bizi kapılarımızı ve biraz sonra uçak başına serilecek yolcu bagajını olumsuz etkilemesi. İçimden Yunanlıların plansız ve düşüncesiz parklamalarına veriştirerek PIA 707 sine doğru yöneldim.

Tostoparlak ve yusyuvarlak! Abartısız boyu 1.60-1.65 iken eni de ayni ölçülerde olan tonton bir Pakistanlı ön kargo kapısıyla tabir yerindeyse boğuşuyor, boyu kapı koluna yetişmiyordu bile. Yanına gidince harcadığı efordan kan ter içerisinde olan dostumuz kendi problemini bırakıp beni dinledi. Uçağın flight engineer’i olduğunu ve endişe etmememi dikkatli çıkacaklarını söyleyerek, ön kargo kapısının açılmadığını ve yolcu bagajının boşaltılamadığından yakındı. Muhtemelen içeriden koruyucu file bağlanmadığı için kapı üzerine yük kaymıştı. Flight engineer olduğu içinde uçağın yapısını grand engineer kadar bilmiyordu.

O dönemde; İsrail’de tarlada yatıyorken alıp adam ettiğimiz eski Pan American World Airways B-707 leri bizde uçtuğu için bu uçağa aşinaydım. Bunların ön dikmenin arkasında, uçağın altında kapısı bulunan E&E (elektronik ve elektrik) kompartmanından, ön kargo kompartmanına 30-40 adet çabuk sökülebilir vidalarla (Quick Release Fasteners) donatılmış, muhtemelen 50x50 boyutunda bir kapaktan geçmek mümkündür. Ancak o delikten tığ gibi bir delikanlı olan ben dururken, tonton dostumun geçmesi söz konusu bile olamazdı.
E&E kompartmanı kapısını açarak boşluğa kafamı sokup kapağı söktüm, sevinçle ön kargo kompartmanı önünün boş olduğunu gördüm. Balans planı nedeni yükleme yapılmamıştı anlaşılan. Bütün bagajlar Kargo kapısı solu ile yanına yüklenmişti ve ağ gerilmemişti.

Gençliğimin ve zayıflığımın avantajı ile burun lastiği üzerine basarak ön kargo kompartmanına girdim ve açılmasını engelleyen birkaç bagajı yana çekerek kapıyı içerden açıp tontonun gülümseyen ve minnetle bakan gözleriyle karşılaştım. Hayatını kurtarmıştım.

Bizim yükleme yapılırken PIA’nın kömürlüsü yanımızdan zarif bir gelin edasıyla sakin sakin dönerek ve süzülerek geçti. Kokpit camlarından 3 kafa gülerek bize el sallıyordu.                 

8 Eylül 2016 Perşembe

İLK KADIN FİLO KOMUTANI



Türk Hava Kuvvetleri’nde İlk Kadın Filo Komutanı unvanı Hava Pilot Binbaşı Esra Özatay'a aittir.

Hava Pilot Binbaşı Esra Özatay; 1977 yılında doğdu ve 1992 yılında Hava Harp Okulu'na girdi. 1996'da mezun olduktan sonra Çiğli'de pilotaj eğitimini bitirerek F5 savaş pilotu olarak Konya 3'üncü Ana Jet Üs Komutanlığı emrine atandı.

Öğretmen Pilot olan Esra Özatay, 2014 yılında Türk Yıldızları akrobasi ekibinin görev yaptığı 134'üncü Filo'ya atanmıştı. 2 yıl görev yaptığı filoya Ağustos 2016 da komutan oldu.

10 Ağustos 2016 Çarşamba

İLK TÜRK UYDUSU "TÜRKSAT 1-B"


1 Ağustos 1994 günü İlk Türk uydusu " TÜRKSAT 1-B" uzaya fırlatıldı.1780 kilogram ağırlığındaki uydunun ömrü 13 yıl. Uydunun 11 kanalı Türk özel televizyonlarına ayrıldı. 

Üretimi Alcatel Alenia Space Industries tarafından yapılmıştır. 16 KU transponder; 6 geniş bant 72 MHz ve 10dar bant 36 MHz'lik iletişim özelliklerine sahiptir.Türkiye, Avrupa, Orta Asya'yı kapsama alanına almaktadır.12 yıllık görevinin ardından 2006 yılında, 31.3° Doğu boylamındaki görevi sona ermiştir.

31 Temmuz 2016 Pazar

Türkiye'de Üretilen İlk Sivil Uçak K-14



İlk Sivil Türk Uçağı Vecihi Hürkuş tarafından tasarlanarak, İstanbul/Kadıköy'de imal edildi. K-XIV ismini verdiği uçağının 16 Eylül 1930 günü deneme uçuşunu yapan Vecihi Bey, uçabilirlik sertifikası alabilmek için Ankara'ya uçtu.

Vecihi Hürkuş, uçağının teknik vasıflarını tespit edecek ve sertifika verebilecek makam bulamayarak uçağını demonte etti ve Çekoslovakya'ya götürürdü. Çekoslovakya'dan uçağına sertifika alarak 23 Nisan 1931 tarihinde uçağı K-XIV ile uçarak Türkiye'ye döndü.

5 Haziran 2016 Pazar

ATIF BEY ve UÇAN BİSİKLETİ

26 Haziran 1861 günü İstanbul/Bebek'te Atıf Bey; kendi imal ettiği ve uçaktan çok bisikleti andıran, kanatları  ve kuyruğu olan, pervanesi  pedallar marifetiyle ayakla çevrilen bir aletle 10 metre süzülmeyi başardı.


Kaynak: Recai–zade Ekrem

29 Mayıs 2016 Pazar

22 MAYIS 2016 HAVA KUVVETLERİ KOMUTANLIĞININ 105 NCİ YILDÖNÜMÜNDE İZMİR HAVA TEKNİK OKULLAR KOMUTANLIĞI GAZİEMİR HAVA GÖSTERİLERİ


Hava Teknik Okullar Komutanlığı yerleşkesinde (Gaziemir/İZMİR); 22 Mayıs 2016 tarihinde İzmir Hava Teknik Okullar Komutanlığı Gaziemir Hava Gösterileri aşağıdaki program dahilinde icra edildi.
- F-16 Solotürk Gösteri Uçuşu (15:35 - 15:50)
- MAK Timi Hava Gösterisi (16:00 - 16:20)
- Türk Yıldızları Gösteri Uçuşu (17:25 - 17:45)
- Mehteran Gösterisi (17:50 - 18:30)

8 Mayıs 2016 Pazar

DENİZ AŞIRI UZUN UÇUŞTA İLK KADIN KOKPİT EKİBİ


29 Mart 2016 günü Türk Hava Yollarının Airbus 330 tip uçakla yapılan TK 6 sefer sayılı Şikago-İstanbul uçuşunda; kaptan pilot Emel Arman ve kaptan pilot Ferihan Işık ikilisi kokpit ekibini oluşturdu.

Bu uzun mesafeli deniz aşırı uçuşunda bir ilk olarak havacılık tarihimize geçti.

26 Nisan 2016 Salı

TÜRK HAVACILIĞINDA İLK UZUN MESAFELİ UÇUŞ

29 Eylül 1913 tarihinde sona eren Balkan Savaşı'ndan sonra Pilot Tğm. Nuri Bey, Rasıt olarak Edirne Telgraf Müfrezesinden Ütğm. Hami Bey'i de alarak 24 Ekim 1913 de Prens Celalettin ismindeki Deperdussin uçağı ile Edirne-İstanbul uçuşunu gerçekleştirdi. Edirne-Babaeski-Çorlu-Çatalca rotasını takip eden uçak 3 saat 5 dakikalık bir uçuştan sonra Yeşilköy'e indi.

Kaynak:Hv.K.K.

11 Mart 2016 Cuma

İLK KARI KOCA TÜRK PİLOTLARI MELAHAT ve REMZİ MORÇÖL



Melahat Morçöl ve eşi Remzi Morçöl ilk Türk karı koca pilotlarımızdır. Melahat Morçöl 1950 yılında yetiştirilmek üzere Türk Hava Kurumuna (THK) başvurdu. Remzi Morçöl ile yolları Ankara’da Etimesgut Meydanı’nda kesişti. Sabiha Gökçen'inde içinde bulunduğu seçkin öğretmenlerden pilotaj dersi alan ikili, 1952’de de evlendiler.

Eğitimlerinden sonra pilot olarak Türk Hava Kurumu kadrosuna giren ikili, sayısız havacılık meraklısı genç pilot yetiştirdiler.1969 yılına kadar uçan Remzi Morçöl; 18 Aralık 2015 tarihinde ve 1972 yılına kadar uçan Melahat Morçöl ise 27 Şubat 2016 günü hayatını kaybetti.

11 MART 1914 TAYYARECİ NURİ BEYİN ŞEHADETİ


Tayyareci Nuri Bey (1891 - 1914), ilk Osmanlı ilk Türk  pilotlarındandır. 1891 yılında Boyabat'ta doğdu.  Topçu teğmeni iken Fransa'ya gönderilerek pilot eğitimi alan ilk pilotlarımız dandır. Türkiye'de ilk kez 1600 metreye yükselmiş ve 240 km. hava yolculuğunu kesintisiz gerçekleştirmiş hava subayıdır. Balkan Savaşları'na da katılmıştır.

İstanbul-Kahire seferinde Torosları aşmış Yafa'ya ulaşmış, daha sonra Mısır hava sahasına girmek üzereyken uçağı düşmüş ve 11 Mart 1914 tarihinde şehit olmuştur.

11 Şubat 2016 Perşembe

TÜRKİYE'DE İLK ULUSLAR ARASI SEFER

İlk uluslararası sefer; 12 Şubat 1947 günü Atina'ya yapıldı. Devlet Hava Yolları pilotları Orhan Ayata ve Adil Gözender yönetimindeki, TC-ABA tescil kodlu DC-3 uçağı saat sabah 10:00’da Ankara’dan havalanmış, İstanbul’da aktarma yaptıktan sonra Atina’ya hareket etmiştir.

Yolculuk toplam 2 saat 40 dakika sürmüştür.  DHY Genel Müdürü Osman Nuri Baykal da uçakta bulunan heyet içindedir.

5 Şubat 2016 Cuma

TÜRKİYE'DE İLK KARGO SEFERİ


14 Şubat 1924 tarihinde, Türkiye'de ilk Kargo Uçuşu F-13 tipi uçakla yapılmış ve yalnızca posta taşınmıştır.İstanbul-Ankara arasındaki bu direk uçuş 3 saat sürmüştür.

4 Şubat 2016 Perşembe

TÜRKİYE'DE İLK İÇ HAT SEFERİ


Türkiye'de ilk iç hat seferi 3 Şubat 1933 tarihinde   Devlet Hava Yolları bünyesinde ve Junkers F-13 tipi uçak ile İstanbul’dan Eskişehir aktarmalı Ankara uçuşu ile gerçekleşmiştir. 4 yolcu ile uçuş 3 saat sürmüştür.

24 Ocak 2016 Pazar

30 OCAK 1921 NAFİZ KOTAN UÇAK BAĞIŞI İÇİN ATATÜRK'E TELGRAF ÇEKTİ



30 Ocak 1921 İnebolu

Büyük Millet Meclisi Reisi Mustafa Kemal Paşa Hazretlerine;

İtalya’dan satın aldığım ve buraya getirmeye muvaffak olduğum tayyareler uçarak bugün geldi. Orduya namıma teberru ediyorum. Kabulünü istirham ederim Ayrıca düşman üzerine ilk bombayı atacak zata iki yüz lira nakti mükafat takdim edeceğim. Milletimizin istikbalinin selamete visalini ve muvaffakiyetini Cenab-ı Hak’tan temenni eder, hürmetle ellerinizden öperim.

Erzurumlu Hacı Ahmedzade Nafiz”

25 OCAK 1925 VECİHİ HÜRKUŞ, KENDİ TASARLADIĞI VECİHİ K VI ADLI UÇAĞI İLE İLK UÇUŞUNU YAPTI.


VECİHİ K VI Karakteristik Özellikleri:

Tipi: Keşif
Mürettebatı: 2 Pilot
Motoru: Daimler Benz 3
Motor Gücü: 200 HP
Azami Hız: 207 km/s
İniş Hızı: 83 km/s
Boş Ağırlığı: 830 kg
Azami Kalkış Ağırlığı: 1270 kg
Kanat Açıklığı: 11,70 m
Kanat Alanı: 31,80 m
Uzunluğu: 7,61 m
Yüksekliği: 3,0 m