13 Nisan 2012 Cuma

TÜRKİYENİN İLK PİLOTU FESA EVRENSEV (1878-1951)


Fesa Evrensev 1878 yılında İstanbul Gedik Paşa’da doğdu. Galatasaray Lisesini bitirerek Harp Okulu’na girdi. 1899 yılında Süvari Teğmeni olarak mezun oldu.

Süvari Dairesinde hizmette bulunduğu sırada , 1911 yılında orduda pilot olmak için eleman arandığı sırada Yüzbaşı olan Fesa Bey, aday olarak başvurdu. Yapılan sınavı birincilikle kazanarak Fransa’ya uçuş eğitimine gönderildi. 1912 yılında yurda döndüğünde Türk Silahlı Kuvvetlerinin 1 numaralı uçuş brövesi sahibi olarak, Balkan Savaşı’nda çeşitli uçuş görevleri ve bu arada filo komutanlığı da yaptı.

Birinci Dünya Savaşı başlayınca, Kafkas Cephesine atandı, Kafkasya’ya giderken Karadeniz’de, Amasra açıklarında Ruslar tarafından göreve gittiği gemi batırılarak esir alındı. Beş yıl Sibirya’da esarette kalarak 1920 yılında kaçmak suretiyle yurda döndü.

Kurtuluş Savaşında; Doğu Cephesinde ve Büyük Taarruzdan önce de Batı Cephesinde yararlıklar gösterdi. Savaştan sonra İzmir’deki Hava Okulu’na öğretmen olarak atandı. Kasım 1925′te 47 yaşında ve binbaşı rütbesinde iken kendi arzusu ile emekli oldu.

1933 yılında; Türkiye’nin ilk pilotu, yine Türkiye’nin ilk hava taşımacılığı teşkilatı olan Hava Yolları Devlet İşletme İdaresi’nin başına müdür olarak getirildi. Bu hizmette bir yıla yakın bir zaman kaldıktan sonra, ömrünün kalan yıllarını Türk Hava Kurumu’na verdiği hizmetler ile geçirdi.

9 Nisan 1951′de İstanbul’da vefat etti.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder